Vakuumipannu

 

 

 

Vakuumipannu oli Suomessa yleisessä käytössä 1950–1960-luvuilla. Vakuumipannun käyttö vaatii huolellisuutta.

  • Mittaa hienoksi jauhettu kahvi ja vesi valmiiksi, 1 mitallinen (7 g) kupillista kohden.
  • Kaada vesi vakuumipannun alempaan osaan. Laita yläosa paikalleen ja sytytä tuli tai aseta pannu levylle tai kytke virta sähköpannuun.
  • Kiehuessaan vesi alkaa nousta ylempään astiaan. Kun alempi osa on lähes tyhjä, pienennä lämpöä niin, että vesi kuitenkin pysyy ylhäällä. Kaada kahvi veden sekaan, sekoita uutos ja odota 4 minuuttia.
  • Kytke lämpö pois päältä. Kun kaikki kahvi on laskeutunut alas, irrota ylempi osa ja tarjoile kahvi.

Lähde: Nieminen, Petri & Puustinen, Terho (2014) Kahvi – Suuri suomalainen intohimo. Helsinki: Tammi.