Kahvinjuojat voivat vaikuttaa vastuullisuuteen

Suodatinkahvin valmistetaminen kaatamalla kuumaa vettä suodatinpussissa olevan kahvijauheen päälle.

Kuluttajat voivat myös itse vaikuttaa nauttimansa kahvin ympäristövaikutuksiin. Ruokahävikistä suurin osuus syntyy kotitalouksissa, ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan keitetyn kahvin osuus tästä on 13 %.

Hävikkiä on helppo pienentää, kun keittää kerralla tarvittavan määrän kahvia. Hävikkiä voi vähentää myös käyttämällä kahvipakkauksen sisällön loppuun saakka ja hankkimalla kahvia sopivina määrinä. Energiaa puolestaan säästyy, kun ei pidä kahvinkeitintä turhaan päällä.

Suurin osa kahvipakkauksista voidaan lajitella muovijätteeseen. Tyhjät kahvipakkaukset ovat oikein kierrätettyinä hyvää raaka-ainetta uusille muovituotteille. Jos muovien kierrätykseen ei ole mahdollisuutta, tyhjät pakkaukset lajitellaan sekajätteeseen, jolloin käytetyt pakkaukset hyödynnetään energiana.

Tyhjät kahvipakkaukset ovat innostaneet kuluttajia myös pakkausmateriaalin uusiokäyttöön. Niitä on kautta aikojen käytetty sekä koriste- että käyttöesineiden askartelussa. Kahvipakkausten laminaatti on kestävää ja kestää jopa 200 oC:n lämpötilan.

Kahvipurut tulee hävittää biojätteenä, mutta moni hyödyntää niitä esim. kukkien lannoitteena, hajunpoistajana jääkaapissa tai kasvonaamion raaka-aineena.

 

Kahvin vastuullisuus kiinnostaa nuoria aikuisia

 

Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen helmi-maaliskuussa 2022 teettämän kahvinkäyttötutkimuksen mukaan kahvin alkuperä kiinnostaa 62 % ja vastuullisuus 61 % tutkimukseen osallistuneista nuorista aikuisista (naiset 74 %, miehet 49 %). Vastaajista 60 % (naiset 71 %, miehet 48 %) kaipaa lisää tietoa kahvin vastuullisuudesta. Noin 70 % nuorista aikuisista luottaa kahvivalmistajien ja -merkkien vastuullisiin toimintatapoihin.

 


Nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimuksen vastaajista 53 % kertoo miettivänsä kahvin ympäristövaikutuksia, 48 % ilmastovaikutuksia ja 47 % ihmisoikeuksia. Vastaajista 44 % kokee huonoa omaatuntoa siitä, että kahvia päätyy viemäriin. Jopa 26 % nuorista aikuisista kertoo, että kahvia päätyy viemäriin usein.

 

Kahvipakkausten kierrätettävyys ja kahvin jäljitettävyys tärkeitä
 

Nuorten aikuisten mielestä kahvin vastuullisuuteen liittyvistä viesteistä tärkeimpiä ovat kahvipakkausten kierrätettävyys (66 %), kahvin jäljitettävyys alkuperämaiden tuottajille asti (59 %) ja kahvin valmistaminen Suomessa (57 %). Nuorille aikuisille tärkeää on myös se, että kahvi on vastuulliseksi varmennettua ja kahvin hiilijalanjälki on kompensoitu.

 

 

Nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimuksen toteutus [tähän linkitys toiselle sivulle]