Kahvijuomien valmistaminen

Kahvinvalmistusmenetelmien kirjo on laaja. Menetelmästä riippumatta valmistuksessa tärkeitä ovat:

  • puhtaat valmistusastiat
  • hyvä kahvinvalmistuslaite
  • raikas, kylmä vesi
  • valmistustapaan sopiva jauhatuskarkeus
  • tuore, laadukas kahvisekoitus

 

Vesi vaikuttaa kahvin makuun


Yhdestä kahvikupillisesta noin 98,75 % on vettä. Siksi vedellä on suuri merkitys kahvijuoman maulle. Suomessa vesi on niin hyvää, ettei se aiheuta haasteita kahvin valmistukselle, mutta Suomessakin vesissä on eroja. Tärkeintä on veden puhtaus. Hyvä vesi on väritöntä, mautonta ja hajutonta. Kahviin liukenevien yhdisteiden uuttumiseen vaikuttaa veden kovuus. Pehmeässä vedessä kahvi uuttuu hyvin. Kahvin valmistamiseen käytettävä vesi ei saisi olla kovin emäksistä, mutta ei liian hapantakaan. Suomessa monen suuren kaupungin vesi on hiukan kovempaa ja selvästi emäksisempää kuin laadukas lähdevesi.

Lähde: Nieminen, Petri & Puustinen, Terho (2014) Kahvi – Suuri suomalainen intohimo. Helsinki: Tammi.  

 

Suodatinkahvilaite

 


Käytä hyvälaatuista suodatinkahvilaitetta, joka kuumentaa veden 92–96 °C lämpötilaan. Riittävän kuuma vesi irrottaa kahvista parhaiten maku- ja aromiaineet kahvijuomaan.

  • Kaada raikas kylmä vesi kahvinvalmistuslaitteen vesisäiliöön puhtaalla, veden annosteluun tarkoitetulla kannulla.
  • Tarkista, että suodatinsuppilon ja suodatinpaperin koot vastaavat toisiaan.
  • Taita suodatinpaperin reunat saumoja pitkin ja aseta paperi suodattimeen.
  • Mittaa suodatinjauhettu kahvi suodatinpussiin. 1 mitallinen (7 g) kupillista kohden tai 60–70 g vesilitraa kohden.
  • Tasoita kahvijauheen pinta mitalla. Älä ravista, etteivät suodatinpaperin huokoset tukkeudu.
  • Kytke laite päälle ja odota, että kaikki vesi on suodattunut.
  • Sekoita kahvijuoma, ettei vahva kahvi jää pannun pohjalle ja laihempi kahvi pinnalle. Säilytä kahvijuoma 75–80 °C:n lämpöisenä. Valmis kahvi säilyy hyvänä puolen tunnin ajan. Jos joudut seisottamaan kahvijuomaa pidempään, siirrä se termoskannuun.

 

Käsin suodatus

 


 

Manuaalisia suodatinvälineitä ovat esimerkiksi keraamiset, lasiset ja muoviset dripperit sekä chemex-lasikarahvi.

Tarkista, että suodatinsuppilo ja suodatinpaperi vastaavat kooltaan toisiaan.

Aseta suodatinsuppilo kuumalla vedellä esilämmitetyn pannun päälle.

Aseta kostutettu suodatinpaperi suppiloon.

Mittaa suodatinjauhettu tai chemexiin pannujauhettu kahvi suodattimeen, 1 mitallinen (7 g) kupillista kohden tai 60–70 g vesilitraa kohden.

Mittaa raikas kylmä vesi ja kiehauta se.

Ala kaataa noin 96 °C vettä kahvijauheen päälle tasaisella pyörivällä liikkeellä. Kaadettuasi hieman vettä lopeta kaataminen hetkeksi ja anna kahvin kuplia, jotta kaikki kahvijauhe kastuu.

Jatka sitten kaatamista tasaisella pyörivällä liikkeellä. Jos kaadat veden yhteen paikkaan keskelle tai suodattimen reunoja myöten, kahvijuomasta tulee laihaa.   

 

Kahvipannu

 

 

 

 

  • Mittaa pannuun raikas kylmä vesi ja anna sen kiehahtaa.
  • Nosta pannu liedeltä, annostele pannukarkeaksi jauhettu kahvi veden joukkoon, 1 mitallinen (7 g) kupillista kohden. Sekoita.
  • Anna kahvin kiehahtaa kerran – älä keitä.
  • Nosta kahvi selviämään noin 5 minuutiksi.
  • Kaada yksi kupillinen kahvia pannusta ja palauta se takaisin pannuun, jotta kaatonokka puhdistuu poroista.
  • Tarjoile heti tai kaada kahvi pois porojen päältä kuumalla vedellä lämmitettyyn tarjoilukannuun. Näin kahvi ei muutu kitkeräksi.

Mikäli tarvitset suuria määriä kahvia esimerkiksi juhlissa tarjottavaksi, voit käyttää pannumenetelmää vaikkapa suuressa kattilassa.

 

Pressopannu

 

 

 

 

 

Pressopannu on lasinen tai teräksinen kannu, jossa kahvin suodattimena käytetään teräksistä mäntää.

  • Mittaa kannun pohjalle 1 mitallinen (7 g) pannukarkeaksi jauhettua kahvia kupillista kohden.
  • Kuumenna kylmä raikas vesi ja kaada se kahvijauheen päälle. Laita kansi paikoilleen ja jätä mäntä yläasentoon.
  • Anna kahvin hautua noin 5 minuuttia.
  • Paina mäntä rauhallisesti alas.
  • Kahvi on valmista nautittavaksi.

 

Mutteripannu

 

 

 

 

 

Mutteripannulla eli mokkapannulla valmistettua vahvaa kahvia voi käyttää espresson tapaan.

  • Annostele kylmä raikas vesi mutteripannun alaosaan.
  • Mittaa mutteripannun keskellä olevaan suodatinosaan espressojauhettu kahvi.
  • Kierrä mutteripannun yläosa tiiviisti alaosaan kiinni. Varmista, että jengat osuvat kohdalleen.
  • Laita mutteripannu liedelle ja lämmitä niin kauan, että kuuma vesi alkaa nousta espressokahvijauheen läpi yläosaan. Siirrä pannu levyltä, kun lähes kaikki vesi on puristunut alemmasta osasta.
  • Kahvi on valmis nautittavaksi.

 

Espressolaite

 

 

 

 

  • Lämmitä kupit, sillä pieni espresso jäähtyy kylmässä astiassa nopeasti.
  • Täytä kahvan sihti espressokarkeudelle jauhetulla kahvilla yläreunaan asti. Pyyhi ylimääräinen kahvijauhe pois varoen painamasta sitä liian tiiviiksi. Yhden espresson annostelu on 7–9 g ja tuplaespresson 14–18 g.
  • Pakkaa kahvi tampperilla tasaisesti ja tiiviisti, noin 20 kilon voimalla. Kahvi tulee pakata eli tampata huolella, jotta vesi uuttaa kahvin aromit tasaisesti. Kopauta irtojauheet sihdin reunoilta ja kiillota kahvin pinta pyöräyttämällä tampperia.
  • Kiinnitä kahva espressokoneeseen tiukasti ja paina espressolaitteen pumppu päälle. Tarkkaile espresson valumista ja paina pumppu pois päältä, kun annos on oikean kokoinen. Ohjelmoitavat espressolaitteet helpottavat oikeaa annostelua.
  • Tarjoile espresso heti sellaisenaan tai käytä se kahvijuoman pohjana.

 

Aeropress

 

 

 

 

 

 

Aeropressissä kahvi valmistuu ilmalla ja paineella. Voit kokeilla siinä erilaisia jauhatuksia ja paahtoasteita.

  • Laita suodatinpaperi suodattimeen ja kaada läpi kuumaa vettä, jotta paperin maku häviää.
  • Kiinnitä suodatinosa aeropressin alaosaan.
  • Annostele 1,5 mitallista kahvia suodattimeen. Kiehauta 2 dl vettä ja kaada se kahvin päälle. Voit vaihdella kahvin ja veden suhdetta sen mukaan, haluatko vahvaa vai perinteisen suodatinkahvin tyyppistä juomaa.
  • Sekoita kahvijauhe ja vesi huolellisesti, kiinnitä aeropressin yläosa ja hauduta 30–90 sekuntia riippuen siitä, millaista juomaa haluat.
  • Irrota aeropressin yläosa, sekoita juoma ja laita yläosa takaisin paikalleen. Paina yläosa hitaasti alas asti, jolloin kahvi valuu suodattimesta kannuun tai kuppiin.     

 

Sifoni

 

 

 

 

 

Sifoni eli lappometodi oli 1960–1970-luvulla suosittu kahvin valmistusmenetelmä Suomessa. Viime vuosina se on tehnyt paluuta kahviloihin.

  • Annostele vesi pohjaosan lasipannuun.
  • Aseta päälle lasisuppilo, jonka pohjassa on suodatinlevyt.
  • Annostele kahvijauhe suodatinlevyjen päälle. Käytä suhdetta 60 g kahvia / 1 l vettä.
  • Aseta pannu liedelle, kaasulämmittimelle tai säteilijälle. Kun vesi kiehuu, se nousee yläosan suppiloon. Kun poistat pannun liedeltä, alipaine imee jäähtyessään kahvijuoman takaisin alapannuun.

 

Perkolaattori

 

 

 

 

Perkolaattori oli ensimmäinen nykyaikainen kahvinkeitin. Aluksi perkolaattorit toimivat liedellä mutta ovat nykyään sähkökäyttöisiä.

  • Kaada perkolaattoriin kylmää raikasta vettä.
  • Täytä suodatinosa puolikarkeaksi jauhetulla kahvilla ja aseta suodatinosa ja kansi paikalleen.
  • Varmista, että kahvi suodattuu vain kerran.
  • Tarjoile kahvi heti tai siirrä se termoskannuun.

 

Ibrik-pannu

 

 

 

Turkkilainen kahvi valmistetaan ibrik-pannussa yhdessä sokerin kanssa. Se on ainoa kahvijuoma, joka saa kiehua.

  • Annostele ibrik-pannuun yksi kukkurallinen teelusikallinen hienoksi jauhettua kahvia pientä kuppia kohden. Lisää yhtä monta teelusikallista sokeria. Kaada pannuun yhtä monta pientä kahvikupillista (50 ml) vettä.
  • Aseta pannu liedelle ja odota, että kahvi kiehuu. Siirrä pannu pois liedeltä ja sekoita kahvi hyvin.
  • Laita pannu takaisin liedelle. Kun kahvi alkaa kiehua, siirrä se pois ja sekoita hyvin.
  • Kiehauta kahvi vielä kolmannen kerran. Kaada kahvi sitten varovasti kuppiin.

 

Vakuumipannu

 

 

 

 

Vakuumipannu oli Suomessa yleisessä käytössä 1950–1960-luvuilla. Vakuumipannun käyttö vaatii huolellisuutta.

Mittaa hienoksi jauhettu kahvi ja vesi valmiiksi, 1 mitallinen (7 g) kupillista kohden.

  • Kaada vesi vakuumipannun alempaan osaan. Laita yläosa paikalleen ja sytytä tuli tai aseta pannu levylle tai kytke virta sähköpannuun.
  • Kiehuessaan vesi alkaa nousta ylempään astiaan. Kun alempi osa on lähes tyhjä, pienennä lämpöä niin, että vesi kuitenkin pysyy ylhäällä. Kaada kahvi veden sekaan, sekoita uutos ja odota 4 minuuttia.
  • Kytke lämpö pois päältä. Kun kaikki kahvi on laskeutunut alas, irrota ylempi osa ja tarjoile kahvi.

Lähde: Nieminen, Petri & Puustinen, Terho (2014) Kahvi – Suuri suomalainen intohimo. Helsinki: Tammi. 

 

Cold brew

 

 

 

 


Kylmäuutettu kahvi eli cold brew valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä vähintään kahdeksan tunnin ajan.

  • Mittaa suodatinjauhettu kahvi pressopannuun. Käytä suhdetta 80–120g kahvia / 1 l vettä tai 10–15 g kahvia / 1 kahvikupillinen vettä (1,25 dl).
  • Lisää kylmä raikas vesi ja sekoita.
  • Aseta kansi paikalleen ja paina mäntää vain muutama sentti alaspäin.
  • Laita kahvi kylmään uuttumaan vähintään 8 tunniksi.
  • Paina mäntä alas ja tarjoile.

Kylmäuutetun kahvin voi valmistaa myös ilman pressopannua. Mittaa kahvi ja vesi sopivan kokoiseen astiaan. Peitä astia kelmulla tai kannella ja nosta kylmään uuttumaan vähintään kahdeksaksi tunniksi. Kun kahvi on uuttunut, suodata se suodatinsuppilon ja -paperin avulla.