Kahvin juonti Euroopan ulkopuolella

Turkkilaisen kahvin valmistuksessa käytettävä Ibrik-kahvipannu

Etiopiassa kahvia pidettiin aluksi ruokana. Pavut sekoitettiin eläinrasvaan ja taikinasta pyöriteltiin pieniä palloja. Rasva antoi energiaa ja kahvi piti pirteänä. Jemenin kansallisjuoma haudutetaan kahvimarjoista, joihin sekoitetaan kanelia, kardemummaa, mausteneilikkaa tai inkivääriä. Juhlapyhinä paahdetut kahvipavut sekoitetaan ruokiin, esimerkiksi kuivattuihin hedelmiin, pähkinöihin ja eräänlaisiin murokekseihin.

Lähi-idässä pavut paahdetaan hyvin tummiksi ja jauhetaan erittäin hienoksi. Jauhetta keitetään veden, sokerin ja mausteiden kanssa ibrik-pannussa. Ibrik on tiettävästi vanhin yleinen tapa valmistaa kahvia. Juoma symboloi vieraanvaraisuutta. Kotona vieraille tarjoillaan kahvia heti saapumisen jälkeen. Vanhimmalle ja arvostetuimmalle vieraalle annetaan ensimmäisenä pieni kupillinen turkkilaiseen tapaan valmistettua kahvia. Arabimaissa kahvi edustaa hyvinvointia ja menestystä. Vaikka kahvia ei olisi varaa paahtaa joka päivä, juomalla on aina erityinen rooli juhlissa.

Turkissa juotiin 1600-luvulla eurooppalaisten matkalaisten mukaan mustaa juomaa, jota nautittiin pitkinä kulauksina eräänlaisena herkkuna tai siemailtiin hitaasti ystävien kanssa jutustellessa. Nykyäänkin liikeasioita hoidetaan usein kahvikupin ääressä. Turkissa kahviloilla on merkittävä rooli maan sosiaalisessa elämässä.

Kuubassa aamu alkaa usealla maitotiivisteen kanssa nautitulla espressokupillisella. Myöhemmin päivällä juodaan espressoa ilman maitoa. Kuubalainen kahvi on aina siirappisen makeaa.

Eteläisessä Intiassa kahvi on aamun ensimmäinen juoma. Palmusokerilla ja maidolla höystetty kahvi tarjoillaan mausteisten makeisten ja suolaisten napostelupalojen kera. Makupalat on tehty linssistä, perunasta, mannasuurimoista, riisistä, kookoksesta, korianterista, sipulista ja sinapista.

Yhdysvalloissa kahvilakulttuuri on kehittynyt voimakkaasti 1970-luvulta lähtien. Suurkaupunkien kahviloissa tarjotaan trendikkäitä espressopohjaisia ja erilaisia maustettuja kahvijuomia. Samalla aidon, paahdetun kahvin arvostus on kasvanut. Yhdysvalloista kahvi- ja kahvilabuumi on levinnyt ympäri maailman.