Yhteystiedot

Tutkimus:
Nuorten aikuisten kahvinjuonti


Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen helmi-maaliskuussa 2022 teettämän nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa 18–30-vuotiaista nuorista aikuisista juo kahvia joka päivä. Vastaajista 63 % juo päivittäin vähintään mukillisen kahvia ja 26 % vähemmän kuin mukillisen.
Nuorten aikuisten kahvinkäyttö, mukillista/päivä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuorten aikuisten päivittäin juomat kahvimukilliset

 

 

Kahvikulttuuri näyttää jatkuvan Suomessa vahvana myös tulevaisuudessa. Nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimuksen vastaajista 72 % arvioi, että heidän kahvinjuontinsa pysyy jatkossa ennallaan ja 15 %, että se lisääntyy. Vain 13 % arvioi vähentävänsä kahvinjuontia.

Nuorten aikuisten arviot tulevaisuuden kahvinjuonnista


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuoret aikuiset monipuolistavat kahvikulttuuria

 

Nuorten aikuisten, kuten muidenkin suomalaisten, suosituin kahvi on joko vaaleapaahtoinen tai tummapaahtoinen suodatinkahvi. Vastaajista 59 % käyttää vaaleapaahtoista ja 55 % tummapaahtoista suodatinkahvia vähintään useita kertoja viikossa. Lisäksi nuoria aikuisia houkuttelevat espresso tai espressopohjaiset maitokahvijuomat, kuten latte, cappuccino tai flat white. Myös pikakahvi ja valmiit kahvijuomat kuuluvat nuorten aikuisten kahvikulttuuriin, mutta niitä nautitaan harvemmin kuin perinteisiä suodatinkahveja. Kahvinkäyttöä lisäävät nuoret aikuiset uskovat jatkossa juovansa nykyistä enemmän valmiita kahvijuomia, espressokahvijuomia ja tummapaahtoista suodatinkahvia. Kahvin valintaan vaikuttavat eniten maku ja positiivinen tuotekokemus.

Nuorten aikuisten käyttämät erityyppiset kahvit

 

Kahvinjuonti aloitetaan yhdessä perheen kanssa
 

Kahvi kuuluu kiinteästi yhdessäoloon läheisten ja ystävien kanssa niin arkena kuin juhlapäivinäkin. Suurin osa vastaajista (76 %) on aloittanut kahvinjuonnin kotona yhdessä perheen kanssa. Se on muodostunut tottumukseksi, johon yhdistyy hyvän maun lisäksi paljon positiivisia ajatuksia, kuten virkistys, rentoutuminen ja sosiaaliset suhteet. Kahvitteluperinteen jatkumisessa tärkeä merkitys on ollut isovanhemmilla, joiden kanssa vietetyt kahvihetket nousivat esiin kysyttäessä nuorten aikuisten rakkaimpia kahvimuistoja.

Kahvin juonnin aloitustavat nuorilla aikuisilla

Kahvinjuonti herättää myönteisiä ajatuksia nuorilla aikuisilla

 

Kahvinjuontiin motivoivat erityisesti hyvä maku (75 % vastaajista), sosiaaliset tilanteet (74 %) ja tapa tai tottumus (65 %). Moni kokee, että kahvihetki tauottaa mukavasti päivää, auttaa pysymään hereillä ja valppaana sekä auttaa pitämään mielialan hyvänä. Kuluttajatutkimukseen osallistuneista 59 % kertoi, että aamu ei käynnisty ilman kahvia.

Kahvin käyttöön motivoivat tekijät nuorilla aikuisilla
 

Webinaari:
Tutkimus nuorten aikuisten kahvinkäytöstä


Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen toimeksiannosta tehtiin vuonna 2022 nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimus. Foodwest Oy toteutti kuluttajatutkimuksen verkkokyselynä viikoilla 8–9/2022 ja siihen osallistui 521 iältään 18–30-vuotiasta nuorta aikuista. Vastaajien ikäryhmittäinen ja alueellinen jakauma on väestöä edustava.

Webinaarissa 11.5.2022 Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta kertoi kahvin kulutusluvuista Suomessa ja Foodwest Oy:n tutkimusjohtaja Suvi Luoma esitti nuorten aikuisten kuluttajatutkimuksen tulokset.

 

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan webinaarin tallenteen.

 

nuoret nauttivat kahvia, linkki webinaariin
 

Nuorten aikuisten kahvinkäyttö-
tutkimuksen toteutus


Nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimuksen toteutti Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen toimeksiannosta Foodwest Oy. Kuluttajatutkimus toteutettiin verkkokyselynä viikoilla 8–9/2022 ja siihen osallistui 521 iältään 18–30-vuotaista nuorta aikuista. Vastaajien ikäryhmittäinen ja alueellinen jakauma on väestöä edustava.

 

Vastaajien taustatiedot (n=521)

Nainen 50 %
Mies 50 %
   
18–21 v. 29 %
22–25 v. 30 %
26–30 v. 41 %
   
Uusimaa 31 %
Muu Etelä-Suomi 19 %
Länsi-Suomi 26 %
Itä-Suomi 12 %
Pohjois-Suomi 12 %
   
Opiskelija 45 %
Päätoimisesti työelämässä  41 %
Osa-aikatyössä 16 %
Ei työelämässä 7 %
Yrittäjä 5 %