Kahvin matka


Valokuva kahvipensaan oksasta, jossa punaisia ja vihreitä kahvipapuja ja kahvipensaan lehtiä.

Kahvi on kotoisin Afrikasta. Sieltä se on kulkeutunut suotuisille viljelyalueille eri puolille maapalloa. Esimerkiksi Latinalaisen Amerikan kahvipensaat ovat 1700-luvulla Euroopan kautta Amerikkaan viedyn kasvin jälkeläisiä.

Nykyään kahvia viljellään yli 60 maassa. Kaupallisesti tärkeimmät kahvilajit ovat arabica ja robusta. Arabicaa (Coffea arabica) on viljelty ja jalostettu vuosisatojen ajan, ja sen osuus maailman kahvituotannosta on noin 60 %. Loppu on robustaa (Coffea canephora).

 

Kahvipavun matka pensaasta paahtimoon

Lataa kuva pdf-tiedostona

 

Kahvin kuljetus Suomeen
 

Kahvin kuljetuskontteja laivan kannella
 

Kahvi kuljetetaan Suomeen meriteitse. Kahvi lastataan alkuperämaassa kuljetuskonttiin joko yhteen isoon suursäkkiin tai irrallisina 60 kilon säkkeinä.

Yhteen konttiin mahtuu noin 20 tonnia kahvia. Mikäli kuljetuksessa käytetään suursäkkiä, kahvia mahtuu konttiin enemmän. Tällöin kuljetus kuluttaa vähemmän energiaa ja säästää luontoa. Kun kahvia kuljetetaan suursäkissä, voidaan samalla vähentää vastaanottopäässä syntyvän jätteen määrää.

Kahvi kuljetetaan laivalla alkuperämaasta Hampuriin tai Antwerpeniin tai johonkin muuhun suureen Euroopan satamaan, josta se tuodaan Helsinkiin pienemmällä rahtilaivalla. Helsinkiin saapuu kahvia viikoittain. Matka alkuperämaasta Suomeen kestää noin neljä viikkoa.