Pikakahvi

Pikakahvijauhetta lusikassa

Pikakahviksi kutsutaan kahvia, joka valmistetaan lisäämällä pikakahvijauheen joukkoon kuumaa vettä. Jauhe on valmistettu kahvipavuista, eikä tuotteeseen lisätä mitään muita aineita.

Pikakahvijauheen tuotanto alkaa samalla tavoin kuin muunkin kahvin. Raakakahvipapuja paahdetaan kuumassa, kunnes niiden väri alkaa muuttua ruskeaksi ja ne saavat kahville ominaisen aromin. Paahdetuista kahvipavuista uutetaan nestemäinen kahvitiiviste kuuman veden avulla. Pikakahvijauhe valmistetaan kuivaamalla kahvitiiviste sumutus- tai pakastekuivausmenetelmällä.

Sumutuskuivauksessa kahvitiiviste sumutetaan kuumaan ilmavirtaan, mikä poistaa tiivisteestä nesteen, ja lopputuloksena saadaan hienoa kahvijauhetta. Pakastekuivauksessa kahvitiiviste jäädytetään ohuena kerroksena noin -40 asteeseen ja ilmanpainetta alennetaan, minkä ansiosta tuotteessa oleva vesi haihtuu ja saadaan veteen uudestaan helposti liukenevaa kahvijauhetta. Suurin osa pikakahveista valmistetaan sumutuskuivausmenetelmällä.

Yleensä kupillisessa pikakahvia on hieman vähemmän kofeiinia kuin suodatinkahvissa. Pikakahvia on saatavilla myös kofeiinittomana versiona, jossa on noin 3 mg kofeiinia / 150 ml.

Pikakahvituotteiden valikoima on laaja. Tarjolla on esimerkiksi yhden ja useamman kahvilaadun sekoituksia, arkeen sopivia ja premium-laatuisia kahveja, erilaisia maitokahveja ja maustettuja kahvijuomia