Kahvifaktat

Kaadettaessa maitovaahtoa tehdään kaunis kuvio kahvijuoman pinnalle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahvi on yksi maailmankaupan tärkeimmistä hyödykkeistä. Kahvia tuotetaan, tuodaan ja viedään vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja – ja sitä juodaan 1500 miljoonaa kupillista päivässä. Vuonna 2020 maailmassa tuotettiin 169 miljoonaa säkillistä kahvia. Suurimmat tuottajamaat olivat Brasilia, Vietnam ja Kolumbia.

Kahvi antaa toimeentulon yli 100 miljoonalle ihmiselle. Maailmassa on yli 70 kahvintuottajamaata, joissa kahvi työllistää noin 25 miljoonaa ihmistä. Suomessa kahvin maahantuonti ja valmistaminen työllistävät suoraan muutamia tuhansia ihmisiä. Kahviloissa työskentelee kymmeniätuhansia täys- ja osa-aikaisia työntekijöitä.

 

Lähteet:

International Coffee Organization
European Coffee Federation

 

Kahvilla on tärkeä merkitys suomalaisessa kulttuurissa, niin arjessa kuin juhlassakin. Kahvia voi nauttia monin eri tavoin, ja se luo mukavia hetkiä niin yksin kuin ystävien seurassa. Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia kahvinjuojia. Yli 90 prosenttia suomalaisista juo kahvia. Kulutamme vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa kahvia, mikä tarkoittaa, että jokainen suomalainen nauttii päivittäin keskimäärin 4–5 kupillista. Suomi on ainoa maa, jossa kahvitauko kuuluu jokaisen työssäkäyvän kansalaisen perusoikeuksiin.  

Kahviin liittyvät makumieltymykset ja juomatavat ovat kulttuurisidonnaisia. Vaikka suomalaisen suussa suomalainen kahvi saattaa olla parasta, ulkomaalainen ystäväsi voi olla toista mieltä. Kahvijuoma maistuu erilaiselle eri maissa. Kahvin valmistustavoissa, paahtoasteessa ja kahvisekoituksissa on eroja. Myös veden laatu ja maku, joilla on suuri merkitys kahvin lopputulokseen, vaihtelee suuresti.