Eurooppalaiset kahvinjuojat

Kupillinen capuccinoa etualalla ja takana croissant.

Italialaiset toivat kahvin Eurooppaan. Katoliset papit halusivat laittaa kahvin pannaan vääräuskoisten juomana, mutta Paavi Clement VIII päätti kokeilla sitä. Hullaannuttuaan makuun hän julisti, ettei herkullista juomaa yksinkertaisesti voinut antaa vääräuskoisille, vaan siitä piti tehdä kristittyjen juoma. Italialaiset suhtautuvat kahviin vakavasti. Vahvoja espressoja siemaillaan pienistä kupeista pitkin päivää.

Ranskalaiset pääsivät maistamaan kahvia 1600-luvun loppupuolella. Pariisiin avattiin ensimmäinen kahvila vuonna 1668. Kahvi ohitti nopeasti teen suosiossa. Vuoteen 1800 mennessä Pariisissa oli noin 3000 kahvilaa. Nykyään ranskalaisten aamun aloittaa café au lait, iso kupillinen maitokahvia. Päivällisen jälkeen juodaan pieni kupillinen vahvaa mustaa kahvia.

Kreikkalaiset ovat perinteisesti juoneet turkkilaistyylistä kahvia ja espressoa, jonka seurana nautitaan lasillinen jäävettä. Kuumalla ilmalla suosittu on frappe, joka on vaahdotettu sekoitus kahvia, jäätä, maitoa ja sokeria. Juoma nautitaan korkeasta lasista pillillä.

Ruotsi, Norja ja Tanska sijoittuvat kahvinkulutustilastoissa heti Suomen jälkeen. Ruotsissa ja Hollannissa nautitaan keskitummaksi paahdettua kahvia kerman kera, Saksassa myös maitojauheen kanssa. Venäjällä musta kahvi tarjoillaan sokerin ja sitruunaviipaleen kyljessä. Baltiassa suosittua on kahvin valmistaminen kupissa.