Kahvin kuljetus vastuullisesti

 

Konttialus merellä


Kahvin kuljetuksessa on monta vaihetta ennen kuin raakapavut saapuvat kahvipaahtimoille Suomeen. Ensin kahvia kuljetetaan kuorma-autoilla tai jopa käsin kantaen kahvitiloilta papujen käsittelykeskuksiin. Alkuperämaassa kahvi lastataan joko suursäkeissä tai pienissä 60 kilon säkeissä kuljetuskontteihin. Suursäkkejä mahtuu konttiin enemmän, jolloin kuljetus kuluttaa vähemmän energiaa ja säästää luontoa. Suursäkit myös vähentävät jätteen määrää vastaanottopäässä.

Kahvi kuljetetaan laivalla alkuperämaasta Hampuriin tai Antwerpeniin tai johonkin muuhun suureen Euroopan satamaan, josta se tuodaan Suomeen pienemmällä rahtilaivalla. Helsinkiin saapuu kahvia viikoittain. Matka alkuperämaasta Suomeen kestää 1-4 kk.

Valmiin kahvin kuljetukset paahtimoilta tukkuihin ja kauppoihin pyritään optimoimaan yhteistyössä kuljetuksista huolehtivien kumppaneiden kanssa niin, että ne hoituvat mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Esimerkiksi kuormien pakkaamisen ja kuljetusreittien huolellisella suunnittelulla voidaan pitää kuljetusten määrä mahdollisimman pienenä. Lisäksi tuotteet pakataan lavoille, jotka on mitoitettu tilankäytön kannalta optimaalisesti rekkoihin sopiviksi.