Kahvin eri muodot

Kahvipapujen paahtaminen ja jauhatus ovat keskeisiä vaiheita kahvinvalmistuksessa.  Paahtamisen aikana kahvipapuihin muodostuu maku, aromi ja väri. Kahvipaput jauhetaan erilaisia valmistustapoja varten eri karkeusasteisiin, jotta aromi- ja makuaineet liukenevat kahvijuomaan.

Kahvin paahtoasteet
 

Lataa kuva pdf-tiedostona

 

Kahvin paahtoasteet viittaavat siihen, kuinka kauan ja missä lämpötilassa kahvipapuja on paahdettu. Yleensä kahvin paahtoasteet jaotellaan vaaleaksi, keskipaahtoiseksi tai tummaksi. Paahtoaste vaikuttaa kahvin väriin ja makuun sekä paahtohävikkiin.

Vaaleaa paahtoa käytetään yleensä hapokkaiden arabica-kahvien paahtamiseen, jolloin hapokas maku säilyy, ja kahvin luontaiset ominaisuudet pääsevät esille. Nopeasti paahdetussa kahvissa on enemmän veteen liukenevia aineita kuin hitaasti paahdetussa. Vaalea paahto on Suomessa yleisin paahtoaste. Vaaleat paahdot sopivat erityisesti suodattimella ja pannulla valmistettavaksi.

Keskipaahdossa kahvin makeus voimistuu, mutta hapokkuus vähenee. Viime vuosina Suomessa on alettu myydä yhä enemmän keskipaahtoisia kahveja, jotka sopivat esimerkiksi suodattimella, pannulla ja pressopannulla valmistettavaksi.

Tummassa paahdossa kahviin tulee kitkeryyttä sekä savuista ja tuhkaista makua. Tummaksi paahdetut kahvit toimivat hyvin espressopohjaisissa maitokahveissa sekä ranskalaistyylisessä café au laitissa, joissa ne tasapainottavat maidon makeutta.

 

Kahvin jauhatusasteet
 

Kahvin jauhatusaste on erittäin tärkeä tekijä kahvinvalmistuksessa, koska se vaikuttaa merkittävästi kahvijuoman lopulliseen makuun ja laatuun. Jauhatusaste kannattaa valita huolellisesti sen mukaan, millaista ja minkälaisella laitteella kahvia halutaan valmistaa. Eri valmistusmenetelmissä vesi on kosketuksissa kahvijauheeseen eri tavoin. Oikea jauhatusaste varmistaa, että kahvijauheen ja veden välinen kontaktiaika on paras mahdollinen.

 

Espressojauhatus eli hieno jauhatus

Espressojauhatus on erittäin hienojakoista (n. 0,2 mm) ja muistuttaa tomua tai hiekkaa Tätä jauhatuskarkeutta käytetään yleensä espresson valmistuksessa, koska se mahdollistaa kahvijauheen tiivistämisen espressokeittimen suodattimeen ja veden nopean virtaamisen kahvijauheen läpi.

 

Suodatinjauhtaus eli keskikarkea jauhatus

Keskikarkeaksi jauhettuja kahvipapuja käytetään yleensä suodatinkahvin valmistuksessa. Tämä jauhatuskarkeus tuottaa tasapainoisen uuttamisen suodatinkahvinkeittimessä, jolloin saadaan aikaan täyteläinen maku ilman kitkeryyttä ja liian voimakasta tai liian laimeaa lopputulosta.

 

Pannujauhatus eli karkea jauhatus

Karkeasti jauhetut kahvipavut ovat suurehkoja hiukkasia, jotka muistuttavat hienoa hiekkaa tai kidesokeria. Tämä jauhatuskarkeus sopii erinomaisesti, kun kahvia valmistetetaan esimerkiksi kahvipannussa tai pressopannussa, joissa kahvi on pitkään kosketuksessa kuuman veden kanssa.

 

Erikoisjauhatukset

Lisäksi on olemassa muita erikoisjauhatuskarkeuksia, kuten erittäin hieno jauhatus Turkish-kahville tai erittäin karkea jauhatus kylmäuutetulle kahville.

 

Pikakahvi

 

Pikakahvijauhetta lusikassa

 

Pikakahviksi kutsutaan kahvia, joka valmistetaan lisäämällä pikakahvijauheen joukkoon kuumaa vettä. Jauhe on valmistettu kahvipavuista, eikä tuotteeseen lisätä mitään muita aineita.

Pikakahvijauheen tuotanto alkaa samalla tavoin kuin muunkin kahvin. Raakakahvipapuja paahdetaan kuumassa, kunnes niiden väri alkaa muuttua ruskeaksi ja ne saavat kahville ominaisen aromin. Paahdetuista kahvipavuista uutetaan nestemäinen kahvitiiviste kuuman veden avulla. Pikakahvijauhe valmistetaan kuivaamalla kahvitiiviste sumutus- tai pakastekuivausmenetelmällä.

Sumutuskuivauksessa kahvitiiviste sumutetaan kuumaan ilmavirtaan, mikä poistaa tiivisteestä nesteen, ja lopputuloksena saadaan hienoa kahvijauhetta. Pakastekuivauksessa kahvitiiviste jäädytetään ohuena kerroksena noin -40 asteeseen ja ilmanpainetta alennetaan, minkä ansiosta tuotteessa oleva vesi haihtuu ja saadaan veteen uudestaan helposti liukenevaa kahvijauhetta. Suurin osa pikakahveista valmistetaan sumutuskuivausmenetelmällä.

Yleensä kupillisessa pikakahvia on hieman vähemmän kofeiinia kuin suodatinkahvissa. Pikakahvia on saatavilla myös kofeiinittomana versiona, jossa on noin 3 mg kofeiinia / 150 ml.

Pikakahvituotteiden valikoima on laaja. Tarjolla on esimerkiksi yhden ja useamman kahvilaadun sekoituksia, arkeen sopivia ja premium-laatuisia kahveja, erilaisia maitokahveja ja maustettuja kahvijuomia

 

Kapselikahvi

Kapselikahvi on kahvijuoma, joka valmistetaan kahvikapseleihin tai -podeihin ilmatiiviisti pakatusta kahvijauheesta. Kahvikapselit asetetaan kapselikahvikoneeseen, joka valmistaa kahvin erittäin nopeasti ohjaamalla kuumaa vettä paineen avulla kapselin läpi. Kahvia valmistuu yleensä yksi kupillinen kerrallaan. Kapseleissa on usein tarjolla erilaisia makuja ja kahvityyppejä, joten käyttäjät voivat helposti valita haluamansa kahvilaadun.