Suomalaiset kahvittelevat taas yhdessä

Suomalaiset nauttivat 9,4 kiloa paahdettua kahvia henkilöä kohden vuonna 2021. Vakiintuneesta kokonaiskulutuksesta huolimatta kahvimarkkina elää. Paahdetun kahvin tuonti ylsi ennätystasolle, kun taas kotimaisten paahtimoiden toimitukset laskivat johtuen pääasiassa pandemian aiheuttamista rajoituksista ravintola- ja kahvila-alalle.

Kotimaisten paahtimot toimittivat kaupoille ja food service -toimijoille paahdettua kahvia 39,7 miljoona kiloa vuonna 2021. Se on kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Paahdetun kahvin tuonti Suomeen lisääntyi noin 11 prosentilla. Vakiintuneet tuontimaat ovat Ruotsi, Alankomaat ja Saksa.

Paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan lukien kasvoivat näin ollen vajaan prosentin 51,9 miljoonaan kiloon.

Kahvin asema suomalaisessa ruokakulttuurissa on vahva. Vuosikymmenten aikana henkilöä kohden nautitun kahvin määrä on pysynyt tasaisesti yhdeksän ja kymmenen kilon välissä. Erilaiset paahtoasteet, alkuperämaat ja kahvivalikoiman laajentuminen ja kahvikulttuurin monipuolistuminen tarjoavat kuluttajille kiinnostavia makuelämyksiä arkeen ja juhlaan.

”Pandemian ja rajoituksien hellittäessä kahvia voidaan taas nauttia kahviloissa hyvässä seurassa ja myös työpaikoilla ja perhejuhlissa isommalla kokoonpanolla. Kahvi kokoaa ihmisiä yhteen ja sosiaalinen ulottuvuus onkin kahvin juomisen yksi keskeinen motiivi”, iloitsee Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää.

Paahdetun kahvin vienti pysyi ennallaan reilussa seitsemässä miljoonassa kilossa suuntautuen Baltian maihin.

Pikakahvia Suomeen tuotiin vajaat 1,2 miljoona kiloa. Raakakahvia tuotiin Suomeen Etelä-Amerikan, Väli-Amerikan ja Afrikan maista noin 52 miljoonaa kiloa. Lähes 80 % raakakahvista tuodaan Brasiliasta, Kolumbiasta ja Hondurasista.

Kahvin kulutus Suomessa

Kahvin tuotanto ja vienti Suomessa