Kahvi kuuluu kesän juhliin – ota talteen juhlanjärjestäjän vinkit


Maistuvan kahvin valmistukseen tarvitaan raikasta vettä ja oikea määrä kahvijauhetta. Kesän juhlakauden lähestyessä moni suomalainen pohtii mahdollisimman hyvän kahvin valmistamista ja kuinka herkullinen kahvi valmistetaan isolle vierasjoukolle? Tämä näkyy elintarviketeollisuuden kahviaiheisilla nettisivuilla, joissa ”Näin valmistan hyvää kahvia” –aihe on vuodesta toiseen yksi luetuimmista aiheista.


Maistuvan kahvin valmistukseen tarvitaan raikasta vettä ja oikea määrä kahvijauhetta

Kesän juhlakauden lähestyessä moni suomalainen pohtii mahdollisimman hyvän kahvin valmistamista ja kuinka herkullinen kahvi valmistetaan isolle vierasjoukolle? Tämä näkyy elintarviketeollisuuden kahviaiheisilla nettisivuilla, joissa ”Näin valmistan hyvää kahvia” –aihe on vuodesta toiseen yksi luetuimmista aiheista.


Raikas vesi, puhdas valmistusastia ja oikeanlaatuinen kahvi

Kylmä, raikas vesi on hyvän kahvin perusedellytys, mutta valmistusmenetelmissä riittää valinnanvaraa. Kahvin voi valmistaa kahvinkeittimessä, kahvipannussa, pressopannussa tai kattilassa. Muistathan aina varmistaa, että valmistusastia on puhdas.

Jos kahvin kanssa tarjoillaan sekä suolaista että makeaa, paras valinta juomaksi on keskipaahtoinen kahvi (paahtoaste 3-4), joka tukee parhaiten erilaisia makuja. Kesän kahvitteluhetkiin saa vaihtelua, kun kahvin valmistaa välillä vaaleammasta ja välillä tummemmasta kahvista.
 

Paljonko on oikea määrä kahvijauhetta?

Kesän juhliin ja muihin yhteisiin ajanviettoihin on mukava valmistaa kahvia suuremmallekin joukolle. Oikea annostelu takaa maukkaan lopputuloksen.

Perussääntö kahvin valmistamisessa on lisätä yksi kahvimitallinen (7–8 g) kahvijauhetta per kupillinen (1,25 dl) vettä. Tummapaahtoista kahvia annostellaan hieman vähemmän kuin vaaleapaahtoista kahvia. Kahvijauheen oikea annostelu kannattaa varmistaa pakkauksesta. Jos veden määrän mittaa isolla mukilla, kannattaa muistaa annostella kahvijauhetta sen mukaisesti.

Apua annosteluun:

  • Yksi desilitra kahvijauhetta painaa noin 43 g eli se riittää noin viiden kahvikupillisen valmistamiseen.
  • Yhteen litraan vettä annostellaan 60–70 g kahvijauhetta.
  • Puolen kilon pakkauksesta saadaan noin 65 kupillista kahvijuomaa.
  • Kahvia kuluu useimmiten 2–3 kupillista henkeä kohden.
  • Pikakahvijauhetta tarvitaan kupillista kohden pari teelusikallista.
     

Vieraita

Vettä

Kahvijauhetta

Valmista kahvia

5

2 l

130 g (3 dl)

noin 16 kkp

10

3 l

200 g (5 dl)

noin 20 kkp

25

8 l

500 g (12 dl)

noin 65 kkp

50

15 l

1 kg (25 dl)

noin 100  kkp

100

30 l

2 kg (50 dl)

noin 200 kkp

 


Vastavalmistettu kahvi maistuu parhaiten

Kahvin maku on parhaimmillaan juuri valmistettuna. Suodatinkahvia kannattaa sekoittaa lusikalla ennen tarjoilua, jotta heti valmistuksen alkuvaiheessa irronneet makuaineet eivät jää kannun pohjalle. Juoman aromit säilyvät parhaimmillaan noin puoli tuntia, sen jälkeen kahvi kannattaa säilyttää lämpimänä termoskannussa.

 

Lisätietoja:
Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää, puh. 040 528 2207, marleena.tanhuanpaa@etl.fi

Lue lisää kahvista:
www.kahvi.fi