Jouluna kahvia voi nauttia eri tavalla

ti 12. joulukuuta 2017 09.31.00

Joulukahvi

 

Kahvi ilmestyi suomalaiseen joulupöytään jo 1800-luvulla. Aluksi se oli ylellisyystuote mutta levisi vähitellen tavallisen kansankin ulottuville. Nykyään kahvi on olennainen osa ruokakulttuuriamme ja jopa maabrändiämme.

Kahvin nauttimisessa on ehkä yllättävänkin monta ulottuvuutta. Kahviin liittyvät aistikokemukset alkavat jo sen ostohetkellä ja päättyvät sen juomiseen. Havaintoihin vaikuttavat niin näkö-, haju-, maku- kuin tuntoaisti.

Joulun rauhassa kannattaa kokeilla jotakin uutta tapaa nauttia kahvia. Voit vaikkapa

  • valita alkuperältään tai paahtoasteeltaan toisenlaista kahvia kuin arkena.
  • kokeilla valmiiksi maustettuja ja maustamattomia jouluisia kahvisekoituksia tai maustaa kahvin itse esimerkiksi kardemummalla, kanelilla tai neilikalla.
  • valmistaa kahvin eri laitteella tai pannulla kuin tavallisesti.

Myös kahvijuoman ulkoasu, tarjoiluastian väri ja muoto ja ympäristö vaikuttavat kahvinautintoon. Juhlapyhinä voit kokeilla kahvijuoman

  • koristelemista esimerkiksi vaahdotetulla maidolla, kermavaahdolla, suklaakastikkeella tai piparkakkumuruilla.
  • tarjoilemista juhlavasta kupista tai lasista.
  • nauttimista eri pöydän ääressä kuin arkipäivinä.

Etsi kahville kaveri

Kahvista on löydetty yli tuhat erilaista aromiainetta, joista suurin osa liittyy makuun ja osa tuoksuun. Asiantuntijat ovat kehittäneet kahvia kuvaamaan tuoksu- ja makuprofiileja, joihin viitataan myös monessa kahvipakkauksessa.

Kahvi kannattaa tarjoilla sopivan seuralaisen kanssa. Jos kahvin makua kuvaillaan pakkauksessa suklaiseksi, täydentää se suklaisia herkkuja. Jos maun sanotaan olevan pähkinäinen, se sopii pähkinöitä ja manteleita sisältävien tarjottavien kaveriksi. Tummapaahtoiset kahvit tukevat voimakkaan makuisia leivonnaisia, ja vaaleapaahtoisille kahveille sopivaa seuraa ovat vaaleat kakut ja pullat.

Kahvintuoksuista, nautinnollista joulua!