Missä kahvi kasvaa?

 

Kahviviljelmä ja kahvipensaan lehdet.

 

Kahvi menestyy parhaiten maapallon trooppisella vyöhykkeellä kravun ja kauriin kääntöpiirien välisellä kuumalla ja kostealla alueella.

Lämpimässä ilmanalassa viihtyvä kahvi vaatii kasvaakseen runsaasti sadetta, arabica noin 1500–2000 mm ja robusta yli 2000 mm vuodessa. Ihanteellinen kasvulämpötila arabicalle on 15–25 astetta ja robustalle 22–26 astetta. Paras kasvupaikka arabicalle on yleensä 1000–2200 metriä ja robustalle hieman matalammalla.

Kahvi viihtyy tuliperäisillä alueilla, koska se tarvitsee ravinteikkaan kasvualustan. Luonnonvaraiset kahvipensaat kasvavat vuoristometsissä varjopuuston, kuten lääke- ja ruokakasvien tai hedelmäpuiden, alla. Jalostamalla on saatu aikaan lajikkeita, jotka kestävät suoraa auringonvaloa.

Tuotantoalueet jaetaan yleensä neljään alueeseen: Etelä-Amerikka, Keski-Amerikka ja Meksiko, Afrikka sekä Aasia ja Oseania. Tärkeimmät kahvintuottajamaat ovat Brasilia, Vietnam, Kolumbia, Indonesia, Etiopia, Intia ja Honduras. Suomeen raakakahvi laivataan suoraan tuottajamaista.