Kahvin arviointi ja maistaminen

Kahvi arviointia varten valmiina maistelukupeissa ja vieressä kahvipapuja, joista kahvi on tehty.

Kahvin tuotantoprosessi on paahtimoissa pitkälle automatisoitu, mutta kaikissa vaiheissa kone ei korvaa ihmistä. Aistinvarainen arviointi näkö-, tunto-, haju- ja makuaistia käyttäen on olennaista kahvien laadun määrittelyssä ja sekoitusten laatimisessa. Kahvia saatetaan maistaa jopa toistakymmentä kertaa sen matkalla pavusta kuppiin.

Kahvin aistinvarainen arviointi on erittäin vastuullinen tehtävä, jonka oppii vain tekemällä. Hyväksi kahvinmaistajaksi kehittyminen edellyttää vuosien harjoittelua ja tuhansien kahvikupillisten maistelua.

Kahviammattilaiset maistavat päivittäin jopa satoja kuppeja erilaisia kahveja, niin raaka-aineita kuin valmiita tuotteitakin. Maun ohella kahvin laadun arvioinnissa tarkastellaan myös paahtoastetta, jauhatusastetta, kahvin tilavuutta, kosteutta ja pakettiin jäävän hapen määrää.

Paahdetusta kahvista on tunnistettu yli tuhat erilaista aromiainetta, huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi viinistä. Kahvijuomalle antavat makua esimerkiksi kofeiini ja peptidit, sokerien hajoamistuotteet sekä kahvihapot.