Kahvinautinto  

Mies nautti kahvin aromista valkoinen kahvimuki kädessä

Kahvin juomisessa on monta ulottuvuutta. Kahviin liittyvät aistikokemukset alkavat jo sen ostohetkellä ja päättyvät sen nauttimiseen. Havainnot syntyvät niin näkö-, haju-, maku- kuin tuntoaistin kautta. Kokemuksiin vaikuttavat kahvin lajike, alkuperä, paahtoaste, valmistusmenetelmä kuin mahdolliset lisukkeet mutta myös tarjoiluastia ja ympäristö, jossa kahvijuoma juodaan.

Kahvia valmistaessa ja nauttiessa ensiksi vaikutuksen tekee tuoksu (aroma). Maistamisen kokemus alkaa siis nenästä. Kahvin levittäytyessä suun makunystyröille ja höyrynä kohti nenää paljastuu kahvin maku (taste). Tuoksu ja maku yhdessä luovat kahville ominaisen, ainutlaatuisen makuyhdistelmän (flavour). Kahvin luonteeseen vaikuttavat erilaiset paahdon aikana syntyneet haihtuvat yhdisteet. Kahvista on löydetty yli tuhat erilaista aromiainetta, joista suurin osa liittyy makuun ja osa tuoksuun.

Asiantuntijat ovat kehittäneet kahvin arviointia varten tuoksu- ja makuprofiileja. Kahvin tuoksua voidaan kuvailla esimerkiksi kukkaiseksi, pähkinäiseksi, savuiseksi tai yrttimäiseksi, makuelementtejä ovat happamuus, makeus, suolaisuus ja karvaus.

Myös se, miltä kahvijuoma näyttää ja kuinka se tarjoillaan, liittyvät kahvin moniaistiseen kokemukseen ja jopa arvioon kahvin mausta. Tutkimusten mukaan esimerkiksi kahvikupin väri ja muoto vaikuttavat siihen, millaiseksi ihmiset kuvailevat kahvin täyteläisyyttä tai laatua.