Kahvinjuojat voivat vaikuttaa vastuullisuuteen

Suodatinkahvin valmistetaminen kaatamalla kuumaa vettä suodatinpussissa olevan kahvijauheen päälle.

Kuluttajat voivat myös itse vaikuttaa nauttimansa kahvin ympäristövaikutuksiin. Ruokahävikistä suurin osuus syntyy kotitalouksissa, ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan keitetyn kahvin osuus tästä on 13 %.

Hävikkiä on helppo pienentää, kun keittää kerralla tarvittavan määrän kahvia. Hävikkiä voi vähentää myös käyttämällä kahvipakkauksen sisällön loppuun saakka ja hankkimalla kahvia sopivina määrinä. Energiaa puolestaan säästyy, kun ei pidä kahvinkeitintä turhaan päällä.

Suurin osa kahvipakkauksista voidaan lajitella muovijätteeseen. Tyhjät kahvipakkaukset ovat oikein kierrätettyinä hyvää raaka-ainetta uusille muovituotteille. Jos muovien kierrätykseen ei ole mahdollisuutta, tyhjät pakkaukset lajitellaan sekajätteeseen, jolloin käytetyt pakkaukset hyödynnetään energiana.

Tyhjät kahvipakkaukset ovat innostaneet kuluttajia myös pakkausmateriaalin uusiokäyttöön. Niitä on kautta aikojen käytetty sekä koriste- että käyttöesineiden askartelussa. Kahvipakkausten laminaatti on kestävää ja kestää jopa 200 oC:n lämpötilan.

Kahvipurut tulee hävittää biojätteenä, mutta moni hyödyntää niitä esim. kukkien lannoitteena, hajunpoistajana jääkaapissa tai kasvonaamion raaka-aineena.